TEST: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI

Tretja generacija modela SEAT Leon ima za znamko večji strateški pomen, saj je v paletni ponudbi znamke pred leti kot prvi vpeljal nov oblikovalski jezik za SEAT. Trenutno generacijo modela SEAT Leon bi lahko opisali kot privlačno, bogato opremljeno, praktično in predvsem bolj tehnološko dovršeno. Tudi motorji vas bodo prepričali z zmogljivostjo in nižjo porabo. SEAT Leon je za marsikoga najboljša izbira iz ponudbe znamke SEAT, saj predstavlja najboljše razmerje med praktičnostjo, prostornostjo in ceno. Obenem je SEAT Leon trenutno prodajni steber znamke – predstavlja največ prodanih primerkov, zvesto mu sledita modela SEAT Arona in nato SEAT Ibiza.

Vsestranski dinamični družinski avtomobil.
Vsestranski dinamični družinski avtomobil. Avtor: Jan Gregorin

Motor: popolnoma novi 1.5 EcoTSI motor s 150 KM!

Dovolj bo tudi za bolj dinamične voznike

Znana ponudba motorjev skupine Volkswagen je na voljo v SEAT Leonu; vsem pa je skupno to, da so podprti s turbopolnilnikom, bodisi kot TSI bencinski motor ali kot TDI dizelski motor. Ponudba motorjev pri modelu SEAT Leon je zelo raznolika in pokriva vse zahteve kupcev, poslovni uporabniki se recimo večkrat odločijo za dizelske TDI motorje, medtem ko se zasebni kupci vse pogosteje odločajo za bencinske TSI motorje. Za vse osnovne voznike z ne preveč zahtevnimi željami je na voljo 1.0 EcoTSI bencinski trivaljnik s 115 konjskimi močmi in je več kot dovolj za vsa mestne in primestne vožnje.

Moč testnega primerka je zagotavljal 1.5-litrski Eco TSI bencinski štirivaljni motor podprt s turbopolnilnikom. Pogonski sklop s tem motorjem razvije 110 kilovatov in 150 konjskih moči ter 250 nevtonmetrov navora. Sicer pa je na voljo tudi v 130 konjski različici. Motor odlikuje kar nekaj zanimive tehnologije. SEAT Leon z 1.5 EcoTSI motorjem do stotice pospeši v 7.8 sekunde in doseže 215 kilometrov na uro. Med vožnjo motor deluje zelo mirno, moč zagotavlja vse od nizkih vrtljajev, obenem pa pri višjih vrtljajih poskrbi za prijeten nizek športni zvok.

1.5-litrski Eco TSI bencinski štirivaljni motor.
1.5-litrski Eco TSI bencinski štirivaljni motor. Avtor: Jan Gregorin

Vožnja - Bo SEAT Leon všeč tistim bolj dinamičnim?

Končno je napočil čas, ko sem lahko bolj podrobno preizkusil obnašanje novega SEAT Leona med vožnjo. Takoj me je prevzelo krmiljenje, ki je precej direktno in vozniku postreže z izrazitimi povratnimi informacijami – pa to niti ni CUPRA različica! Ljubitelji znamke SEAT so vajeni, da je SEAT športna znamka družinskih avtomobilov. Za vozila te znamke se največkrat odločajo tisti, ki iščejo atraktivnost in odlično dinamiko na cesti. Lega na cesti je zahvaljujoč XDS (elektronsko vodenem diferencialu) poglavje zase. Vožnja je tako izpopolnjena v kombinacijami z vrhunskim podvozjem, ki je športno in prefinjeno. Pod kožo je SEAT Leon močno podoben VW Golfu, Audi A3 in Škodi Octavii, saj si z njimi deli platformo imenovano MQB. Morda boste pri športnejših različicah kot je SEAT Leon FR ali SEAT Leon CUPRA pogrešali nekoliko več udobja, kar pa je za pričakovati, saj je le tako SEAT Leon izrazito dobro vodljiv. Vseeno lahko SEAT Leon poskrbi za umirjeno in sproščeno vožnjo.

SEAT Leon FR ponuja dinamično vožnjo!
SEAT Leon FR ponuja dinamično vožnjo! Avtor: Jan Gregorin

Zunanjost - SEAT Leon FR - paket opreme FR mu močno pristoji

Prav noben vam ne bo oporekal dejstva, da je SEAT Leon eden izmed najbolj privlačnih avtomobilov v srednjem kompaktem razredu. Ostro začinjene linije, izraziti sprednji del in zapeljiva bočna silheta so stvari, ki ga naredijo opaznega. FR paket opreme doda športno podobo, ki SEAT Leonu močno pristoji. Tukaj so edinstvena 18-palčna aluminijasta platišča, agresivni odbijači, oznake FR povsod, polne LED luči, kromirani nastavek izpušnega sistema in še mnogo več.

Bi radi še bolj izstopajočo zunanjost? Ostane vam le še možnost izbire modela SEAT Leon CUPRA.

SEAT Leon FR dodatki zunaj:

  •  17-palčna aluminijasta platišča Dynamic
  •  Vidna dvojna izpušna cev 
  •  Atraktivni komplet odbijačev in dekorativni elementi FR v notranjosti
  •   Možnost izbire voznega profila - SEAT Drive Profile
SEAT Leon FR s športno zunanjosto precej izstopa.
SEAT Leon FR s športno zunanjosto precej izstopa. Avtor: Jan Gregorin

Zadnje novice

SEAT akcija: Priložnost po tvoje

Več informacij

Novi SEAT salon pri Porsche verovškova

Več informacij

SEAT Tarraco: odpeljali smo ga tja, kjer se najbolj znajde

Več informacij

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA