TEST: SEAT Arona očarala že po prvih kilometrih.

SEAT Arona TEST: Arona je najbolj privlačni trendovski športni terenec SUV, ki ga boste našli v ponudbi znamke SEAT. V ponudbi sta sicer tudi modela SEAT Ateca in večji SEAT Tarraco s sedmimi sedeži. Odlikujejo jo številne možnosti personalizacije, ergonomska in dovršena prostorna notranjost, presenetila vas bo tudi napredna tehnologija, ime Arona pa izhaja po pokrajini na Tenerifih.

SEAT Arona FR
SEAT Arona FR Avtor: Jan Gregorin

Paketi opreme in cena

SEAT Arona cena, cenik, katalog tehnični podatki, mere, dimenzije

Motor

Ali me je 1.0 TSI bencinski motor s 115 KM prepričal?

V ponudbi modela SEAT Arona boste našli motorje, ki bodo prav zagotovo zadostili vašim potrebam. V testirani različici modela SEAT Arona se je vrtel 1.0-litrski TSI turbobencinski motor s 85 kilovati in 115 konjskimi močmi. Ta bencinski motor je zagotovo dobra izbira za večino voznikov, saj je vsestranski - dovolj živahen za vožjo v vseh razmerah. Med testom je povprečno porabil 5,6 litra na sto kilometrov, kar je res zelo varčno! Vozila s tem motorjem sem v preteklosti že vozil in vedno znova sem presenečen nad zmogljivostmi 1.0-litrskega motorja. Seveda zmogljvostim močno prispeva turbina, a vseeno. Pohvalil bi tudi ročni šest-stopenjski menjalnik, ki je izredno mehak in s tem omogoča res prijetno prestavljanje, tako, da avtomatski DSG menjalnik niti ni tako nujen pri nakupu. Bencinski motor 1.0 TSI je sicer na voljo tudi v nekoliko šibkejši različici s 70 kilovati in 95 konjskimi močmi. V kolikor večino kilometrov prevozite na avtocesti, si morda raje izberite 1.6 TDI dizelski motor s prav tako 85 kilovati in 115 konjskimi močmi, ki bo postregel še s kakšnim litrom nižjo porabo.

Vožnja

SEAT Arona TEST v vožnji - izjemna okretnost in udobje

Po par odpeljanih ovinkih sem ugotovil, da ima SEAT Arona spodobne poteze v zavojih za manjšega športnega terenca SUV, saj kljub opaznemu nagibanju karoserije, vožnja poteka gladko in je prijetna - nenaporna. Se pa opazi dejstvo, da je volanski sklop oziroma občutek na volanu nekoliko prelahek za bolj hitro vožnjo, kar sicer deloma odpravi izbira voznega profila SPORT pri FR opremi (težje krmiljenje in tudi dve nastavitvi blažilnikov). Kakorkoli, to seveda ni avtomobil za najbolj izrazito dinamično vožnjo. Drži pa dejstvo, da je SEAT Arona FR prvotno mestni avtomobil, ki omogoča okretno in s tem sproščujočo in udobno vožnjo.

Notranjost SEAT Arone FR
Notranjost SEAT Arone FR Avtor: Jan Grgorin

Notranjost

Mere, dimenzije in prtljažni prostor

Da, Arona spada v razred manjših športnih terencev SUV, vendar vas bo morda presenetilo, kako prostorna je v notranjosti, še posebej če upoštevamo dinamično in trendovsko zunanjo zasnovo. Tudi za noge boste imeli na zadnji klopi veliko prostora in v prtljažnik boste zlahka pospravili vso pomembno prtljago. Zadnja klop SEAT Arone se zloži v razmerju 60:40. Dno prtljažnika se lahko prilagodi višini. V svoji najvišji nastavitvi odpravi neravno dno na pri poklopu zadnjih sedežev, kar je izjemno praktično!

Za vaše potrebe je na voljo 400 litrov, pri poklopljenih sedežih 823 litrov, priporočamo dodatni shranjevalni paket, ki vključuje sredinski naslon za roko, obročke za prtljago in predale.

Mere in dimenzije SEAT Arona
Dolžina 4138 mm
Višina 1552 mm
Širina 1780 mm
Prtljažnik 400 litrov (pri poklopljenih sedežih 823 litrov)
SEAT Arona FR dimenzije, mere.
SEAT Arona FR dimenzije, mere. Avtor: Jan Gregorin

Zadnje novice

SEAT akcija: Priložnost po tvoje

Več informacij

Novi SEAT salon pri Porsche verovškova

Več informacij

TEST: SEAT Leon FR 1.5 EcoTSI

Več informacij

Želite več informacij?
Izberite termin in vas pokličemo.

DA